Luistelukoulu > Uuden luistelijan tietopaketti

Uuden luistelijan tietopaketti

Kevätnäytös 2017 Viidakkokirja

Tervetuloa Kauniaisten Taitoluisteluklubin luistelukouluun!

Tarkoituksenamme on opettaa lapsille luistelun alkeet, joita he voivat käyttää myöhemmin koulun liikuntatunneilla, vapaa-aikana ulkojäillä tai innostuksen viedessä mukanaan jäähallissa taitoluisteluharjoituksissa. Kuten kaikissa asioissa, myös luistelussa harjoittelu on mukavampaa ja helpompaa kunhan olemme valmistautuneet oikein.
Seuraavassa kerromme muutamia vinkkejä ja sääntöjä luisteluun liittyen.

Vaatetus

Vaatetus on tärkeä osa urheilua. Jäähalleissa on aina kylmä, mutta luistellessa tulee lämmin. Tällöin liika vaatetus kostautuu. Ylimääräiset toppavaatteet estävät tarvittavia liikeratoja. Tästä syystä emme suosittele minkäänlaisten untuvatoppavaatteiden tai vastaavien käyttöä luisteluharjoituksissa. Paras mahdollinen vaatetus on joustava kerrospukeutuminen, jolloin liikeradat eivät kärsi liikaa. Huomioikaa vaatetuksessa, että lasten tulisi päästä myös kyykkyyn aivan jään pintaa hipoen. Kypärän käyttö on alkeisryhmissä pakollista turvallisuussyistä.

Kyllä
 • Pipo / kypärä
 • Hanskat
 • Kerrasto / sukkahousut / poolo
 • Lämmin paita
 • Veryttelypuku / tuulipuku
 • Luisteluhame / trikoot
 • Asu, joka ei estä liikkumista mihinkään suuntaan
Ei
 • Toppatakki
 • Toppahaalari
 • Farkut
 • Farkkuhame / nilkkoihin asti ulottuva hame
 • Purkkaa, karkkia tai vastaavaa
 • Irtonaisia osia (kännyköitä, avaimia jne.)

Luistimet

Luistimet ja niiden terien kunto ovat suuremmassa roolissa oppimisen ja käyttömukavuuden kannalta kuin mitä yleensä arvataan. Oikeanlaisilla taitoluistimilla oppiminen tapahtuu nopeammin ja helpommin sillä ne tukevat jalkaa hyvin ja mahdollistavat oikeat liikeradat.

Luistelukouluun ei kuitenkaan tarvitse tulla parhaat mahdolliset välineet jalassa. Luistelemaan oppii kyllä ilman niitäkin ja mikäli innostus jatkuu, kannattaa seuraavien luistimien hankinnassa tutustua itse taitoluistimiin. Kaksi tärkeintä asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota luistimissa ovat nilkan alue sekä terien teroitus. Luistimien tulee tukea nilkkoja niin, etteivät ne pääse missään vaiheessa putoamaan ulos- tai sisäänpäin. Nilkkojen tulee pysyä täysin suorassa luistimilla kävellessä/luistellessa. Muutoin luistimien kenkä ei ole tarpeeksi tukeva. Luistimien tulee olla myös terävät. Taitoluistimet teroitetaan eri tavalla kuin jääkiekkoluistimet.

Luistimia myyvät urheiluliikkeet tai erikoisliikkeet kuten

Skate Shop: Malmin raitti 17, 00700 Helsinki. Puh. 010 397 9400

Lucky Skate: Minna Canthin katu 22, 00250 Helsinki. Puh. 010 423 6680


Luistinliikkeistä on mahdollisuus ostaa myös käytettyjä taitoluistimia sekä saada ammattimaista opastusta luistimien hankintaan.

Suositeltava taitoluistimien teroittaja on Erkki Asikainen Myyrmäen jäähallilla, puh. (09) 533 274 (klo 17 jälkeen). Osoite: Raappavuorentie 10, Vantaa.

Luistimien huolto

Luistimilla kävellessä kannattaa aina pitää teräsuojia päällä. Ilman niitä terät tylsyvät todella nopeasti. Luistimet kannattaa kuivata huolellisesti harjoitusten jälkeen ja nostaa kotona pois suljetusta kassista ruostumisen ehkäisemiseksi.

Lapsen saattaminen jäälle ja harjoitusten seuraaminen

Jäähallille tulisi saapua hyvissä ajoin ennen tunnin alkua. Lauantaisin ohjaajat/laitaemot tulevat hakemaan lapset pukukopista. Muulloin toivomme teidän saattavan lapsenne valmiina vaihtoaition ovelle asti, josta ohjaajat/laitaemot pitävät huolta lasten pääsystä jäälle. Vaihtoaitioon on pääsy ainoastaan luistelijoilla, laitaemoilla ja ohjaajilla. Tämä sekä turvallisuuden että yleisen kulun nopeuttamiseksi. Tunnin päätyttyä olette taas tervetulleita koppikäytävälle vastaanottamaan lapsia ja auttamaan luistimien/vaatteiden vaihdossa.
 
Ystävällisesti pyydämme vanhempia siirtymään joko lämpimään Grani on Ice -kahvilaan tai katsomon puolelle jääharjoitusten ajaksi.

Mistä tietoa?

Seuran kotisivuilla www.kauniaistentaitoluisteluklubi.com on tiedotteita, joihin on hyvä tutustua. Mahdolliset muutokset aikatauluissa ilmoitetaan aina "Tapahtumat" -sivun kalenterissa. Valmentajat pyrkivät myös välittämään tiedon kaikille. Mikäli teillä on kysymyksiä koskien niin luistimien hankintaa, niiden huoltamista tai yleisesti olette kiinnostuneita taitoluistelusta, olemme aina valmiita auttamaan tai muuten vain keskustelemaan teidän kanssanne. Toivomme kuitenkin yhteydenottoanne vasta luistelutunnin jälkeen.

Varaudu muutoksiin harjoitusajoissa

Osa viikonloppuajoista, etenkin keväällä, joudutaan erilaisten jäähallissa pidettävien tapahtumien vuoksi mahdollisesti siirtämään viikolle. Näistä muutoksista pyrimme ilmoittamaan hyvissä ajoin seuran kotisivuilla, tiedotteilla tai lähettämällä sähköpostia.

ILMOITTAUDU LUISTELUKOULUUN TÄSTÄ >>